התחילו את הבוקר בשעת צעידה או ריצה קלה על חוף הים. תמונה: Laubenstein Karen

הקיץ הגיע ורבים מאתנו מתכננים כבר את החופשה השנתית, עם המשפחה, בן/בת הזוג, עם חברים או אפילו לבד.

ענת סולטן נותנת לנו טיפים יעלים כיצד ניתן לשמור על יל המשקל מבלי לקלקל את החופשה.

טיפ 1:

חופשה פעילה – כשמכניסים יותר גם מוציאים יותר – זה יהיה המוטו שלכם בחופשה הקרובה.
בחופשה אנו אוכלים יותר מאשר בימים רגילים, הארוחות בחדר האוכל בבית המלון / הצימר מציעות מגוון גדול של מאכלים מפתים, שבדרך כלל אין אנו מכניסים הביתה, ולכן אנו מתפתים לטעום מהכול. איך שלא נסתכל על זה, מאזן `ההכנסה` (הנקודות) גדול מזה שבימים רגילים.
הצדיקו את `הכנסת הנקודות` בהגברת "ההוצאה`: התחילו את הבוקר בשעת צעידה או ריצה קלה על חוף הים או בסמטאות העיר, יחד עם בן הזוג או חבר/ה. כך תגיעו לחדר האוכל כשחילוף החומרים שלכם בשיאו, דבר שיסייע לכם לשרוף את האנרגיה שתאכלו.

טיפ 2:  "כלל הצלחת"
הקפידו בכל ארוחה על "כלל הצלחת" – 1/4 צלחת צריכה להכיל מנה חלבונית (בשר/עוף/דג), 1/4 מהצלחת מנה פחמימתית (אורז/פסטה/תפוח אדמה), ו-1/2 צלחת צריכה להכיל מגוון ירקות.

טיפ 3: לא חייבים לטעום הכל ביום אחד
החופשה מתפרסת בדרך כלל על מספר ימים ולרוב התפריט בארוחות נשאר קבוע או דומה. ביום הראשון תטעמו מהלחם המיוחד, וותרו על העוגות. למחרת נסו את אחת העוגות, והתעלמו מהלחם, ביום השלישי נסו את הפנקייק, וכך הלאה.

טיפ 4: לאכול את הדברים הכי טובים, לוותר על היתר
אם האוכל מוגש במזנון, עשו סיבוב והתרשמו מהמגוון בטרם תיקחו את הצלחת לידיים. בחרו רק את מה שמתחשק לכם לאכול וותרו על המאכלים הפחות אטרקטיביים. מומלץ להשתמש בצלחת קטנה כדי לתת לעצמכם הזדמנות לחשוב פעמים לפני שתיקחו מנה נוספת.
אל תאכלו יותר מ-6 מאכלים שונים בארוחה (לדוגמה בשר, דג, תפוחי אדמה,ירק מבושל ושני סלטים). זכרו שהגיוון גורם לאכילה מוגברת ולחריגה בנקודות. מגוון גדול גם מטשטש את היכולת שלנו לחוש שובע ("העיניים אוכלות"). מומלץ לוותר על הקינוח ולאכול משהו מתוק עם הקפה של אחר הצהרים.

טיפ 5: 15 לעיסות לכל הביס
אכילה מהירה מדי לא מאפשרת לחוש את השובע בזמן. לכן קחו זמן, התחילו במנה של ירקות לא מבושלים. איכלו לאט, שוחחו עם שכניכם לארוחה ודאגו ללעוס כל ביס לפחות 15 פעמים. לעיסה טובה משפרת את ניצולו של המזון ומושכת את זמן האוכל. כעת תגלו שאתם הרבה פחות רעבים. זכרו, תחושת השובע מגיעה תוך 20 דקות מתחילת הארוחה. אם הצלחתם למשוך את הזמן במנה הראשונה ולהגיע למנה העיקרית בתום 20 דקות, רוב הסיכויים שתאכלו רק חלק ממנה, כי תחושו שבעים במהלכה.

בופה במלון_Emmanuel Huybrechts

הארוחות בחדר האוכל בבית המלון / הצימר מציעות מגוון גדול של מאכלים מפתים (תמונה: Emmanuel Huybrechts)

טיפ 6: התמודדות עם הקינוחים
הקינוחים בחופש הם אולי הדבר "השווה" ביותר בארוחות בבתי מלון. לכן קרוב לוודאי שלא תרצו לוותר עליהם. קחו לכם בצלחת קטנה את המנות המושכות ביותר (3-2). טעמו ביס אחד מכל מנה. נסו לעצור כאן. זכרו, לביס הבא יש בדיוק את אותו הטעם.
אפשרות שנייה היא לחלוק את המנה עם בן/בת הזוג או חבר/ה, דבר שיקטין לחצי את כמות הנקודות.

טיפ 7: המשיכו לספור נקודות
ברגע שהנחתם את המזון על הצלחת ולפני שהתחלתם לאכול, ספרו כמה נקודות יש לכם על הצלחת, סכמו אותן והוסיפו את הנקודות שאכלתם באותו היום. ספירתה נקודות תסייע לכם לשים לעצמכם בלמים באכילה ולצרוך את כל הנקודות המוקצבות ליום.

טיפ 8: התלבשו במיטב בגדיכם במהלך החופשה
אם גזרתכם חשובה לכם וקניתם בגדים צמודים ומחמיאים, לבשו אותם כל הזמן על מנת שיזכירו לכם את הישגכם. זה ישמש כתזכורת למה שווה לוותר על מאכלים מסוימים ולהגביל כמויות.

טיפ 9: תכננו בילויים שאינם קשורים באוכל
כחלק מתהליך השינוי בחרו פינוקים שאינם אוכל. פנקו את עצמכם במסג` בספא, עסקו בספורט ימי, תכננו מסלולי הליכה בטבע ובלו בקניית בגדים. כמה שפחות בילוי במסעדות, הרווח שלכם (תרתי משמע).

טיפ 10: "לא לשבור את הכלים"
גם אם איבדתם מעט את השליטה על האכילה, אל "תשברו לגמרי את הכלים". חזרו לדיאטה בכל בוקר מחדש, ואל תדחו זאת למחר או ליום ראשון או ליום שאחרי החופשה. ואם בכל זאת היה קשה, חזרו למסלול מיד עם החזרה מהחופשה. ותרו על רגשי האשם, הם לא עוזרים, להפך, הם יגרמו לכם לאכול יותר. במקום זאת תכננו דרכי פעולה שיחזירו אתכם לאיזון כמה שיותר מהר. ידוע כי לצעדים מעשיים יש תוצאות המחזקות את המוטיבציה.
המדריכות ממליצות:
חזרו עם חיוך על הפנים, וללא עליה במשקל