מיתוסים וסוכרת

בעידן המודרני, בו אנו מוצפים במידע ממקורות מקבילים , אנו נחשפים למיתוסים רבים הקשורים לתזונה ובריאות Ÿ לעיתים קשה לבצע בחירות מושכלות המשפיעות על בריאותינו לאור חוסר הבהירות ואי הדיוקים הנוגעים למידע שברשותנו Ÿ גם בתחום הסוכרת מסוג 1 קיימים מיתוסים רבים הנוגעים לאורח חיים ותזונה אשר להם משמעות על איזון הסוכרת בפרט ובריאות הסוכרתי בכלל Ÿבכתבה זו נתרכז בשמונה מיתוסים עיקריים הנוגעים לחיי הסוכרתי וננסה לעמוד על טיבם האמיתי Ÿ מיתוס או עובדה?

מאת: אוריה בן שטרית

  • סוכרתיים אינם צריכים לספור פחמימות המגיעות מירקות – לא מדויק

מחד כמות קטנה של ירקות אינה נספרת בחישוב הפחמימות, אך מאידך, כאשר כמות הירקות הנאכלת גבוהה גם כמות הפחמימות עולה ולכן במצבים מסוימים כן כדאי לספור את הפחמימות המגיעות מירקות. למשל כאשר אוכלים סלט גדול או שאוכלים ארוחה המכילה כמות רבה של ירקות. כמו כן, ישנם ירקות מסוימים אשר מכילים כמות גדולה יחסית של פחמימות, כגון בצל (כוס = 12 גרם פחמימות), גזר (יחידה בינונית = 13 גרם) וסלק אדום (יחידה בינונית = 12 גרם).

 

  • עדיף לצרוך שוקולד או ממתק במקרה היפוגליקמיה – לא נכון

שוקולד וממתקים אחרים מכילים  כמות גבוהה של שומן ולכן לוקח להם זמן רב להיספג לעומת משקה ממותק. דרך הטיפול המומלצת להיפוגליקמיה היא חצי כוס מיץ ממותק,  ומדידת סוכר כ-15 דקות לאחר מכן. ברוב המקרים הטיפול צלח כאשר רמת הסוכר עולה, אך לעיתים מומלץ למדוד לאחר כחצי שעה ולוודא שרמת הסוכר אינה צומחת שוב.

אם רמת הסוכר נמוכה לאחר 15 דקות יש לחזור על אופן הטיפול בשילוב עם מנת פחמימה מורכבת מקבוצות התחליף (למשל 2 ביסקוויטים, פרוסת לחם).

 

  • לסוכרתיים עדיף לאכול ירקות טריים על מבושלים – נכון

במיוחד אם מדובר בסוכרת סוג 1.

ירקות ידועים כמזון בעל תכולת ויטמינים ומינרלים גבוהה וכמו כן כמות יפה של סיבים תזונתיים. המלצת משרד הבריאות היא לאכול לפחות חמישה ירקות בצבעים שונים מדי יום.

כאשר מבשלים ירק אנו מאבדים כמות מסוימת מתכולת הויטמינים שבו (תלוי בסוג הירק, אופן ומשך הבישול). ויטמינים יכולים להיהרס בעקבות חשיפה לאוויר, לטמפרטורות קיצוניות, לפגיעה בשלמות הירק ועוד. מינרלים, בניגוד לויטמינים, אינם מתנדפים או נהרסים אבל הם יכולים לזלוג מהירק לנוזל הבישול (למשל במרק) ובכך תרד תכולתם בירק המבושל. נוסף על איבוד הנוטריינטים החיוניים, בישול הירק גורם לכך שיספג במהירות, דבר הגורם לעלייה באינדקס הגליקמי של אותו ירק מבושל.

בשל סיבות אלה יש להעדיף ירקות טריים על פני מבושלים, אך אם הדרך היחידה בה אתם צורכים ירקות היא בצורתם המבושלת, כמובן שעדיף ירק מבושל על פני לא לצרוך ירקות בכלל.

 

  • עדיף לסוכרתיים להשתמש בדבש או סילאן כתחליף לסוכר – לא מדויק

הגוף מפרק את המזון לגלוקוז כדי להשתמש בו לדלק . ככל שהמזון (פחמימות) מורכב יותר נדרשת לגוף עבודה מאומצת יותר כדי לפרק אותו . סוכר עשוי מ- 50 אחוז גלוקוז ו-50 אחוז פרוקטוז (סוכר הנמצא בדרך כלל בפירות) אשר מתפרק בקלות ומוביל לעליה חדה של רמת סוכר בדם, כאשר סוכר אשר לא נעשה בו שימוש מיידי יאוחסן  כשומן . דבש עשוי בעיקר כולו מסוכר , אך מכיל  רק 30 אחוז גלוקוז ופחות מ- 40 אחוז פרוקטוז. קיימים עוד 20 סוגי סוכרים אחרים באותו התמהיל , רבים מהם יותר מורכבים ועל כן הגוף מבזבז יותר אנרגיה כדי לפרק את הגלוקוז. לכן , בסופו של דבר הצבירה הקלורית נמוכה יותר בצריכת דבש. עם זאת, כאשר משווים את כמות הפחמימות ב- 5 גרם סוכר מול 5 גרם דבש, בסוכר תימצא כמות רבה יותר של פחמימות. ההשוואה בין צריכת דבש וסוכר תלויה גם במשקל מנת הצריכה: כפית דבש הינה 9 גרם (כ- 7 גרם פחמימות) וכפית סוכר הינה 5 גרם (5 גרם פחמימות). על כן ההבדל ביניהם הוא זניח.

 

  • מאכלים המכילים ממתיקים מלאכותיים אינם משמינים – לא נכון

למרות שמחקרים לטווח קצר מראים כי מעבר מסוכר לממתיקים ללא קלוריות יכול לעזור , מחקר אחר מצביע על כך כי המעבר עלול לקדם את העלייה במשקל . מחקרים אשר נערכו באוניברסיטת הרווארד בחנו את הקשר האפשרי בין תחליפי סוכר ועלייה במשקל.

ארגון ה- FDA אישר יצור ממתיקים מלאכותיים  אשר הינם מתוקים יותר מסוכר במאות מונים. על כן, יתכן כי אנשים המשתמשים בהם באופן שיגרתי עשויים בסופו של דבר לפתח חוסר רגישות למתיקות. מזונות בריאים ומשביעים אשר הינם פחות מתוקים -כגון פירות וירקות – עלולים להפוך לפחות מעוררי תיאבון בהשוואה. כתוצאה מכך , ייתכן כי האיכות הכללית של התזונה תרד כאשר הקלוריות אשר הוסרו מהדיאטה על ידי תחליפי הסוכר עשויות להתגנב חזרה בצורה של פחמימות מזוקקות ושומנים באיכות נמוכה . חשש נוסף הוא שקולטני המתיקות זוהו ברקמות השומן, דבר המעלה את האפשרות שממתיקים מלאכותיים עלולים לגרום לעלייה במשקל על ידי גירוי התפתחותם של תאי שומן חדשים באופן ישיר.

 

  • מומלץ לסוכרתיים לא לאכול לאחר שעה מסוימת בערב – לא נכון

אין מניעה לסוכרתיים לאכול בשעות מאוחרות של היום, אך יש להקפיד על מזונות שיאפשרו שליטה על רמות הסוכר: ירקות חתוכים, חטיף גרנולה,  פרוסת לחם מלא עם ממרח לא ממותק ועוד. לעיתים מומלץ לצרוך חטיף כשעה עד שעתיים לפני השינה למניעת מקרי היפוגליקמיה ליליים, אך מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע לקביעת כמות הפחמימות המומלצת לצריכה.

 

  • צריכת חלבונים עדיפה לסוכרתיים על פני צריכת פחמימות – לא נכון

פחמימות מסוימות יכולות אף להועיל באיזון רמות הסוכר ולספק מקור מצוין לויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. על כן, חשוב לכלול פחמימות בדיאטה אך להקפיד על מקורן – פירות, ירקות, קטניות, אורז מלא ועוד. לעיתים מזונות רבים העשירים בחלבון עשירים גם בשומן רווי (גבינות, בשר וכו'), לכן יש להגביל מזונות אלו ל- 15% עד 20% מסך הקלוריות היומיות. מילת המפתח היא איזון בין כמות החלבונים והפחמימות.

 

  • סוכרתיים לא יכולים לצרוך אלכוהול – לא נכון

סוכרתיים יכולים לצרוך אלכוהול אך צריכים להיזהר מכיוון שהוא עלול להגביר באופן משמעותי את הסיכון להיפוגליקמיה (רמות סוכר נמוך בדם). אם הסוכרת מאוזנת ניתן לצרוך כמות מתונה של אלכוהול לפני, במהלך או מיד לאחר ארוחה מבלי  להשפיע על רמות הגלוקוז בדם בטווח קצר. עם זאת, יש כמה אמצעי זהירות שיש להתייחס אליהן:

מומלץ להימנע משתייה על קיבה ריקה, להימנע מבולמוסי שתייה  או שתייה ממושכת, ואף פעם לא להחליף מזון בשתייה אלכוהולית. כל הגורמים הנ"ל עלולים להגביר את הסיכון להיפוגליקמיה.

 

אוריה בן שטרית הוא דיאטן, מאמן, סוכרתי וצליאקי.

תמונה: National Cancer Institute_food for diabetic